Pāriet uz galveno saturu
LaiTev
  • Blogs
  • Par mani

Appassimento - Itālijas pēcpusdienas saule vīna glāzē

11. janvāris, 2024 pl. 21:15,
Jāatzīst, es ne tuvu neesmu “rosīgākā un čaklākā” persona pasaulē vispārpieņemtajā ziņā - manā garā drīzāk ir laiski plīvot  gluži kā ūdenszālei, vērojot apkārtnē notiekošo, ļaujoties nogaidīt, pamazām saprotot, kas notiek, kā rīkoties un, vai ziniet, tikai tad, ja ļauju sev nesteigties, viss notiek īstajā brīdī un vislabākajā, produktīvākajā, veidā - mūsdienu steidzīgajā ritmā, jāatzīst, ne vienmēr tā dzīvot un rīkoties izdodas, bet es mēģinu un gūstu gandarījumu, ja sanāk… jo tad patiešām sanāk!

Appassimento - vīndarīšanas metode, kad vīnogas pēc to novākšanas noteiktu laiku tiek atstātas atpūsties un žāvēties salmu klēpī saulē un dienvidjūru brīzes gaisā, ļaujot tām nobriest, iegūstot izteiktas krāsas, aromāta un garša nianses, kas izpaudīsies vīnā, kura īpašības aplaimos to baudītāju

Šīs paralēles vēlreiz apliecina, kādēļ mani iecienītākie vīni ir tie, kas radīti Dienviditālijā ar appasimento metodi - savējie ;) - ak, uzdrošinos pat apgalvot - šī metode radusies tādēļ, ka vīndariem laikā, kad karsējusi Itālijas dienvidu saule (īpaši pēcpusdienā) vairāk vilinājis izbaudīt laisku atpūtu kā nodoties vīnogu spiešanai, , uzticoties un ļaujot dāsnajam  dabas ritmam darboties (it kā) viņu vietā

San Marco Appassimento Metodo Lenta Fermentazione Puglia 15%

Viens no universālākajiem vīniem, ko esmu baudījusi - tas brīnišķīgi veldzējis karstā pēcpusdienā (jā, arī Latvijā tādas ir), sildījis vakaros, kad esmu ievīstījusies siltā pledā, jo centrālapkure novembra beigās vēl nav pieslēgta, tas vairākkārt piedalījies vakariņu gatavošanā un bijis aizraujošs kompanjons pie galda, iespaidīgie 15% alkohola saldeni glāsta garšas kārpiņas un maigi atslābina, pie tam ļaujot nākamajā rītā justies viegli un iedvesmoti

Man nav izdevies atrast aprakstos, kādas vīnogas ir šī vīna sastāvā, tā kā ļaušos analizēt to, ko esmu sajutusi un sapratusi no uz etiķetes minētā - Apūlijas reģionam raksturīgās Primitivo, Negroamaro, Malvasia… iespējams, arī Sangiovese -

Bet, galvenais - saule - te ir gatavi ķirši, protams, bet arī vītināti tomāti, te ir sāļa jūras brīze, pagalam izkaltusi zeme, garšaugu buķete, no kuras noraut pa lapiņai salvijas, bazilika, rozmarīna vai timiāna, ko iemaisīt pastas mērcē

Vīns, kas acumirklī ļauj izbaudīt Dienviditālijas pēcpusdienas laiskumu, lai kur jūs to atvērtu un baudītu - (augusta vai janvāra vakariņās), vai vasaras saulgriežos, vienatnē vai brīnišķīgā sabiedrībā - šis vīns sagaidīs, jo - tam ir laiks… starp citu, arī Jums

Lielisks sabiedrotais aukstajos ziemas vakaros un - es jau zinu - vēlēšos šo vīnu glāzē arī siltos vasaras vakaros!

Vēl par dažiem Appassimento 

https://laitev.mozellosite.com/blogs/params/post/4359116/vins-tumsiem-rudens-vakariem

https://laitev.mozellosite.com/params/post/4333037/apassimento---krasu-smarzu-un-garsas-pasaka

https://laitev.mozellosite.com/params/post/4335312/


Jaunākie ieraksti

  • Lido Di Ostia - oāze tiem, kas ilgojas pēc saulaina siltuma
    25. maijs 2025
  • Dekadentisko pirkumu valdzinājums
    24. apr. 2025
  • Starp vasarām #5 - dabas takas vēsam pavasarim
    11. apr. 2025
  • Visīstākie svētki ikdienā - dzirkstošie vīni (un glāzes dzirkstošo vīnu baudīšanai)
    21. marts 2025
  • Starp vasarām #4 ar karstuma iedvesmotu EVERLASTING.COLOUR LEAVE-IN no Kevin Murphy
    18. marts 2025
  • Kafija…
    7. marts 2025
  • HIGH FREQUENCY - grezns pavasaris INITIO aromātā
    28. febr. 2025
Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru.