Bon appétit à Paris #1

Brīdī, kad Rīgas ielās sāk ziedēt kastaņas, tā nedaudz atgādina Parīzi (kurā kastaņas ap šo laiku jau parasti izziedējušas), bet pavasaris, šķiet, vairāk par citiem gadalaikiem ir iecienītākais laiks, kad, izvēloties nelielu ceļojumu brīvdienām, priekšroka tiek dota tieši Parīzei
Naksnīgas pastaigas gar Sēnu, pasaulslaveno vietu(Eifeļtornis, Luvrs…) ieraudzīšana un apmeklējums - tas, laikam, ir obligāts, bet jūs taču noteikti vēlēsieties arī iestiprināties ar kaut ko vairāk par tūristiskajām krepēm…
Ok, izcila izvēle ir šāds (starp citu, pašu parīziešu, īpaši jauniešu) pusdienošanas veids - iegādāties pudeli vīna (alus, ūdens…), maizi un sieru un, atrodot brīvu solu vai vietu kādā parkā (kādu Parīzē ir ne mazums) vai jau pieminētās Sēnas krastā, baudīt pusdienlaiku mīļotā vai draugu sabiedrībā (vai vienatnē ar sevi (arī bieža vietējo izvēle ;))), grāmatu un skaistu skatu
Bet, ja nu vēlaties pusdienot vai vakariņot kādā īpaši parīziskā vietā, es varu ieteikt dažas - katru reizi, kad, vairāk, kā desmit gadu garumā apmeklēju Parīzi, viesmīlīgā Maria Galland komanda mūs iepazīstina ar kādu brīnišķīgu maltīšu vietu, kas īpaši iecienīta tieši vietējo vidū un dažās no tām atgriežamies vēl un vēlreiz gan komandējuma grupas sastāvā, gan individuāli un, līdzko man jautā par kādām autentiskām pusdienošanas un vakariņošanas vietām, es vienmēr zinu, ko ieteikt un vienmēr pēc tam saņemu vislabākās atsauksmes un sajūsminātu pateicību.
Tātad - ja esat ieplānojuši braucienu uz Parīzi, ieplānojiet arī apmeklēt arī vietu Marē kvartālā, kas acumirklī pārcels jūs uz Provansu (pat īpaši snobiskie parīzieši atzīst - šī Francijas dienvidu daļa ir īstā vieta, kur baudīt maltīti)
CHEZ JANOU
ir īpaši iecienīta maltīšu (un tikšanās) vieta vietējo vidū, rezervācija var būt nepieciešama ne tikai vakarā, bet arī pusdienlaikā (tad noteikti iesaku dienas piedāvājumu).
Gan atmosfēra, gan porciju izmērs (tas ir milzīgs) vairāk atgādinās Francijas dienvidus, man patika viss, ko esmu mēģinājusi.
Vakariņu ēdienkarte, tāpat, kā bistro apkalpojošais personāls, nemainīgs - ja 2009. gadā kāda maltīte īpaši iepatikusies, esiet droši - arī šogad to atradīsiet ēdienkartē - te vēlreiz atgādinu - ja nākat pusdienās, dienas piedāvājums ir vienīgā lieta, kas mainās.
Interesants piedzīvojums- ja vakariņās saldajā pasūtīsi šokolādes mussu, atnesīs mutes bļodas izmēra trauku ar desertu un atstās kādu brīdi- Tev pašam ļauts izvēlēties, cik daudz no tā ar lielo karoti uzliksi uz sava šķīvja (cena nemainīsies) ;)
(foto no http://www.restaurantgirl.com/place/chez-janou/
Vīnus noteikti varat izvēlēties viņu pašu mājas- labs bija gan rosè, gan sarkanais (balto nedzeru, nemēģināju)- pudelēm, kuros tos servē ir arī dikti simpātiskas etiķetes. Un - līdzko pasūtīsiet “mājas vīnu”, automātiski saņemsiet arī ūdens pudeli (nekādu lieku tēriņu jau tā padārgajā Parīzē)
Jāatceras, ka “īstās” vietas Parīzē noteikti nav atvērtas 24/7 - pusdienas tiek piedāvātas 12:00 - 14:00, vakariņas no 19:00, ja nebūsiet rezervējuši, varbūt gluži neatteiks (īpaši, ja esat viens vai divi) , net jārēķinās, ka piedāvās vietu pie bāra.
Aplūkojiet viņu mājas lapu - tā olīvu bļoda pie bāra ir kas ipašs - katru reizi, kad ierodaties “pie Žano” (tā tulkojumā skan restorāna nosaukums), viesmīlis iesmels tās, lai varat gardi kavēt laiku, baudot aperatīvu un izvēloties, ko šoreiz nobaudīt
http://www.chezjanou.com/ (http://www.chezjanou.com/)
Par citām garšīgām vietām Parīzē jau drīz, pagaidām varat “nogaršot” Franciju citos Lai Tev aprakstos
http://www.laitev.lv/params/post/4349957/bilete-teleportacijai-uz-provansu---gads-provansa
http://www.laitev.lv/params/post/4416563/pitera-meila-gramatas-siltumam