Improvizācija par Pasta Carbonara
Vakardien satiku jauku draudzeni-domubiedri un aizrunājāmies… sākām par klasiķu darbiem un to (iespējamiem, bet visnotaļ ticamiem) iedvesmas avotiem un tā, vārdu pa vārdam, nonācām arī līdz mūsu iedvesmai… ikvakara maltītei.
Gan jau arī mana draudzene ir paguvusi uzburt kaut ko, iespaidojoties no mūsu patiesi garšīgās sarunas, es tās rezultātā izlēmu padalīties ar kādu no manām noslīpētajām pamatreceptēm:
Katram itāļu virtuves fanam noteikti zināma pastas recepte - Carbonara (ogļdedžu) pasta - oriģinālā variantā olīveļļā apceptai pančetai (cūkas pavēdere) pievieno novārītu pastu, olu un rīvētu cieto (pecorino vai parmigiano) sieru… un katrs slepus noteikti ir uzdrīkstējies atvasināt savu variāciju
Nepretendējot uz autentiskumu, padalīšos ar vienu no savām iemīļotākajām pastas receptēm, kas radusies, iedvesmojoties no Pasta Carbonara - tas gan ir vienai personai (ikdienās vakariņoju viena), bet sastāvdaļas vienkārši pareiziniet, ja gatavojiet vairākiem:
Kamēr katlā varās ūdens, sagatavojiet pamataizdaru - bļodiņā iešķiliet olas dzeltenumu (ar nedaudz baltuma), pievienojiet tējkaroti kausētā siera un/vai ēdamkaroti ar kaudzi rīvēta cietā siera un (pēc izvēles) drupinātus piparus, citrona sulas lāsi…
Vārošajā ūdenī ieberiet tējkaroti sāls un ieberiet pastu - mans favorīts ir linguini - garās plakanās sloksnītes, ko, starp citu, par ļoti pievilcīgu cenu izcilā kvalitātē piedāvā Dobeles Dzirnavnieks.
Un tad jau dodiet vaļu iztēlei - ja gribas autentiskāk, apcepiet pannā vītinātu vai kūpinātu šķiņķi, ja esat salasījuši kādu kriksīti gaileņu vai baraviku - laimīgie, apcepiet tās. Ja, kā es, šoreiz izvēlēsieties kūpinātu lasi, sagrieziet gabaliņos 50 gramus vienam vakariņotājam tā - to pat nav iepriekš termiski jāapstrādā - pievienosiet nokāstajai un katliņā atpakaļ iemestai pastai - pataupiet ūdeni, kurā vārījās pasta- pusēdamkaroti tā pievienosiet olas un siera maisījumam un tad to iejauksiet pastā, lai rastos zīdaina, krēmīga mērce jūsu vakariņām.
Šīvakara īpašais viesis bija burvīgs bazilika pudurītis - gan kā šefpavārs, piešķirot katram kumosam itālisku noti), gan kā stilists - ja vāzē nav ziedu, tas ir brīnišķīgs galda rotājums. Un tā reibinošais aromāts lieliski savijās ar Dienvidāfrikas Pinotage garšvielu niansēm - par šo vīnu rakstīju https://laitev.mozellosite.com/params/post/4320480/massai-pinotage---vins-priekam