Divi dienvidnieki - vīni siltākiem vakariem
Tumšiem vakariem piestāv sveču trīsuļojošās liesmiņas, siltas zeķes un biezas grāmatas, ilgstošas un intriģējošas sarunas, un tumši, noslēpumaini vīni…, bet dažiem no tiem (gan vakariem, gan vīniem un, vēl jo vairāk, man pašai) nepieciešams kas vēl vairāk, lai pilnībā atvērtos - omulīgs siltums.
Šoreiz par diviem absolūti fantastiskiem eksemplāriem no Spānijas un Itālijas dienvidiem, kuri mani bezgala ieinteresēja un noteikti vēlēšos, cik iespējams, drīz nobaudīt atkal katru no tiem, līdzko kļūs siltāks… negaidot vasaru, sagaidot centrālapkuri ;)
GUSTAVETE EL MUDO, MONASTRELL, ALICANTE, 14%

Brīnišķīgā Monastrell vīnoga, pazīstama arī kā Mourvedre , starp citu, viena no dižciltīgā Ronas ielejas (Francija) Châteauneuf-du-Pape vīna darīšana izmantotā GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre) trio vīnogām, mūžīgā pavasara valstībā Alikantē izauklēta, šajā sarkanvīnā uzplaukst kā īpašs, noslēpumains dārzs, kas saulrietā sabiezina krāsas un palēnina elpu.
Upenes, ļoti gatavas, sulīgas un saulē sakarsušas - tās ir valdnieces šajā vīnā - gan tumši violetajā krāsā, gan aromātā, gan garšu buķetē.
6 mēneši, aizvadīti ozolkoka mucās, piešķir vaniļas, piparu, šokolādes un tabakas nianses, bet - tās ir noslēpumainas, aizplīvurotas - kā krēslā ieslīdzis dārzs un pavisam noteikti vēlas siltumu.
Kamēr mūsu vakari ir vēsi, vīns vēlas sildīties vismaz vislielākajā, jūsu plaukstas aptvertā, glāzē un ilgi skaloties mutē, pamazām atverot garšas notis, kamēr skatiens maldās sveču liesmās.
Lielisks partneris visspāniskajai no tapām manā uztverē - caurspīdīgai Jamon Serano vītinātā šķiņķa šķēlītei - tās pikantais sāļums pamodina vīnā saldenas garšas nokrāsas, noteikti piestāv sātīgām vakariņām - medījums, sarkanā gaļa, starp citu, arī veģetārieši atradīs šeit pavadoni - baklažāna terīne (ja vēl ar pikantu krēmsieru…)
Un tomēr man šķiet - vispiemērotākais šis dienvidspānijas vīns būs siltākam vakaram - gaidu to un nākamās tikšanās ar Gustavete el Mudo
Kā daudzus no maniem favorītiem, šo vīnu iegādājos burvīgajā vīna vekalā VIA VINO, kas iepērk un piedāvā mazo vīnadarītavu vīnus no visas pasaules un starp citu, jau pats vīna nosaukums ir intriģējoša stāsta iedvesmots - izlasiet par to uz vīna etiķetes!
https://www.facebook.com/viavino.lv - vieta, kur (vēl vairāk) iemīlēt vīnu
CONTE DI CAMPIANO PRIMITIVO DI MANDURIA DOC 14,5%

Ak- vēl viens noslēpumains dienvidnieks, šoreiz no mana sapņu apgabala (kurā gan neesmu paviesojusies klātienē)- Itālijas zābaka papēdī gleznaini izvietojušās Apūlijas.
Conte di Campiano vīna darītava lutinājusi mani ar vienu no brīnišķīgākajiem baudītajiem Appassimento no Negroamaro vīnogas un sagādājusi pārsteigumu ar negaidīti sevī ieslēgušos Nero D’Avolo…
Un nu manā glāzē “melnais onikss” - tumšākās, ogļu melnās, etiķetes rotātais Primitivo, kam piešķirts vienas no krāšņākās Apūlijas pilsētas Mandurijas vārds.
Karstais klimats perfekti piemērots vīnogai, kā raža ievācama jau pašā septembra sākumā un kura paguvusi uzsūkt sevī tik daudz saules siltuma un gaišumu, cik nepieciešams, lai pieredzējušie vīndari radītu izcilu (melno) pērli
Gandrīz necaurredzama tumšsarkana ķiršu krāsa, glāstošas “kājiņas”, kas slīd pa vīna glāzes stiklu un arī pār mēli, nodevīgi maigā garša, kurā paslēpts 14,5% alkohols - o,jā - tas ir perfekts Primitivo no Apūlijas.
Ar vaniļas saldenumu apvītas koši sarkanas ogas un augļi - sarkano plūmju marmelāde, saldskāba ķiršu sula un saulē kaltēti tomāti…
Antipasti - visdažādākās olīvas, cietais siers, fokača vai picas šķēlītes, noteikti arī bagātīgi sātīgas pastas maltītes (vēl neesmu pamēģinājusi, bet projektā ir ;)), bet -jau atkal - te, vismaz man, lai sadraudzētos ar šo neapšaubāmi izcilo vīnu, vajadzīgs siltums - ak, es jau iedomājos brīnišķīgus vasaras vakarus un naktis tā sabiedrībā, bet noteikti došu tam iespēju jau ātrāk… līdzko pieslēgs centrālapkuri.
Vēsajai starpsezonai izcili piemēroti būs šie:
https://laitev.mozellosite.com/params/post/4333037/apassimento---krasu-smarzu-un-garsas-pasaka
https://laitev.mozellosite.com/params/post/4335312/
https://laitev.mozellosite.com/blogs/params/post/4342941/