Pāriet uz galveno saturu
LaiTev
  • Blogs
  • Par mani

Rokasgrāmata un ceļvedis gastronomisko baudu pasaulē

27. novembris, 2023 pl. 22:05,
Kraukšķīga maizes garoziņa un atsperīgs tās porainais mīkstums, pergamentpapīra plānuma vītinātā šķiņķa šķēlītes kūstoši saldenais sāļums,
dzirkstošā vīna malks, kura burbulīši rotaļājājas uz mēles, atbrīvojot vīndaru radītās garšas notis
izsmalcinātas kūciņas izskata un garšas daudzslāņainā mozaīka,
trīs malku nianšu atšķirība mikroskopiskajā ristretto kafijas tasītē…
Tās patiesi ir tikai dažas no manām gastronomijas baudām, kuras fascinējoši pārvērš it kā ikdienišķus rituālus svētkos

Noteikti ir personas, kuras piedzimst ar pavisam ctādām… garšas kārpiņām un citu receptoru spējām, gluži kā kādam ir dabas dota absolūtā muzikālā dzirde, pārējiem, to skaitā arī man, kādā brīdī var rasties interese par tām sajūtām, ko piedāvā “apēdamā pasaule”.
Šī pasaule gan izrādījās ārkārtīgi viesmīlīga - pat pirmie nedroši spertie soļi no “pierastās taciņas” atalgoja ar aizraujošiem atklājumiem un brīnišķīgiem piedzīvojumiem, bet ir ārkārtīgi noderīgi, ja (kā jebkurā jaunā jomā), atrodi arī pieredzējošu, erudītu gidu - man par tādu pilnīgi negaidīti kļuva francūziete Mireija Gijano (Mireille Guiliano), kuras kulta grāmatas pirms aptuveni 20 gadiem iekaroja grāmatu veikalu plauktus un miljoniem sieviešu (un ne tikai) sirdis (un vēderus)
Šī apbrīnojamā francūziete, kura ilgus gadus bija LVMC korporācijā ietilpstošā šampanieša nama Veuve Clicquot prezidente, kādā brīdī kļuva par savdabīgu misionāri, lai parādītu visai pasaulei, cik fantastiski iespējams atrast līdzsvaru baudu (šai gadījumā lielākoties, gastronomisko) pasaulē, iemācoties izvēlēties kvalitāti kvantitātes vietā, atrast iespēju toleranti nogaidīt un ļaut bez mūsdienu sabiedrībai raksturīgām agresīvām, tūlītējus reakciju pieprasošām metodēm, iegūt ilgstošu, patīkamu un noturīgu rezultātu.
Bez (ak, vai - francūžiem tomēr tik raksturīgā) snobisma Mireija savās grāmatās un interneta vietnēs izstāsta par savu pieredzi un atklāj veidus, kā ar mīlestību pret sevi un apkārtējo pasauli pamazām, soli pa solim, iegūt zināšanas par to, ko apēdam, izdzeram… nobaudām, lai saglabātu labsajūtu, līdzsvaru un arī lielisku figūru.

Par manu pirmo (un mīļāko) grāmatu kļuva viņas  “Francūzietes visos gadalaikos” - tajā bez sezonālās virtuves (un ne tikai) izpētes, ir arī izcils ceļvedis, lai spertu pirmos soļus daudzveidīgajā vīna un siera pasaulē, bet tikpat iespaidīga ir arī viņas “pavārgrāmata”, kurā, papildus bezgala vienkāršām un noderīgām ikdienas un svētku ēdienu receptēm, piedāvātas tematisku maltīšu idejas, un, protams, pati pirmā Mireijas grāmata “Francūzietes nekļūst resnas” - nebīstieties nosaukuma, galvenais, ko tā iesaka un iemāca atklāt:
- katru maltīti veidot un pasniegt, lai tā būtu grāmatas ilustrācijas cienīga;
- izbaudīt katru kumosu un malku, izsmaržojot, izgaršojot,  noliekot galda piederumus starp kumosiem un glāzi starp iemalkoto;
- līdzsvarot apēsto (un izdzerto ;)) aptuveni nedēļas ietvaros…

Vienalga, cik tas, maniem vārdiem aprakstīts, liekas triviāls un garlaicīgs, bet šīs grāmatas patiesi paver priekškaru uz pavisam citu pasauli un man atliek tikai vēlēties, lai arī citās dzīves jomās spētu iemācīties tā izjust un bez problēmām un  ar baudu saglabāt līdzsvaru ;)

Par pārējo palasiet un atrodiet savu paši - tas patiesi ir iedarbīgi un…garšīgi.

https://mireilleguiliano.com/press/0/

Jaunākie ieraksti

  • Lido Di Ostia - oāze tiem, kas ilgojas pēc saulaina siltuma
    25. maijs 2025
  • Dekadentisko pirkumu valdzinājums
    24. apr. 2025
  • Starp vasarām #5 - dabas takas vēsam pavasarim
    11. apr. 2025
  • Visīstākie svētki ikdienā - dzirkstošie vīni (un glāzes dzirkstošo vīnu baudīšanai)
    21. marts 2025
  • Starp vasarām #4 ar karstuma iedvesmotu EVERLASTING.COLOUR LEAVE-IN no Kevin Murphy
    18. marts 2025
  • Kafija…
    7. marts 2025
  • HIGH FREQUENCY - grezns pavasaris INITIO aromātā
    28. febr. 2025
Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru.