Pāriet uz galveno saturu
LaiTev
  • Blogs
  • Par mani

POSTA PIANA PRIMITIVO PUGLIA IGP - vēl viena atzīšanās mīlestībā - Italia, ti amo

16. janvāris, 2024 pl. 22:06,

Karsts, pat svilinošs, gaiss vasarā, kad katra kustība ārpus ēnas it kā apdedzina,
bezgalīgi augstas, žilbinoši skaidras debesis ziemā, kad galvenais sildošais elements, kas nepieciešams garderobē, ir šalle;
Seksīgi aizsmacis balss tembrs (abu dzimumu pārstāvjiem);
Laiks, kas veltīts karsta ristretto tasītēm vai bagātīgu piena putās kūpošām kapučino tasēm rītos pie bāra (Itālijā par bāru tiek dēvētas kafejnīcas - no tā arī atvasināts kafijas meistaru vārds - barista),
obligātas pusdienas (ja esat ģimenes cilvēks, tad noteikti mājās - ar tiem, kas ir jūsu ģimene),
Un noteikti Aperativo - brīdis starp darbdienas beigām un vakariņām, kad kafejnīcu terases lielpilsētās un sīkākajos ciematos pārpilnas sarunu, smieklu, skatienu, kārdinošu uzkodu un dzirkstošu dzērienu (te prevalē prosecco, protams, un aperola variācijas) - starp citu, bieži vien vakars arī turpinās šai Aperativo noskaņā, kad izvēlas nevis bagātīgas vakariņas, bet tikai uzkodas un dzērienu…
Kad man jautā, kurā valstī es vislabprātāk paviesoties, mana atbilde ir acumirklīga - Itālijā
Patiesi - šai vietai piemīt kaut kas mani fascinējošs - pie tam, jo tālāk no daudznacionalitāšu ļaužu pārpilnajām pilsētām (kur mani centieni runāt (infantili) itāliski tiek izpalīdzīgi pārtraukti ar perfektu angļu valodu ;))), jo labāk es tur jūtos (bet es patiesi kaifoju arī no Milānas un Romas, un Florences paša centra).
Reģionā, kurā (atkārtojos, tiem, kas mani lasa), vēl neesmu paviesojusies - Itālijas “papēdi’ Apūlijā, Čerinjolā tapis arī fantastisks sarkanvīns no Primitivo vīnogām

POSTA PIANA PRIMITIVO PUGLIA IGP

Pēdējā augusta nedēļā (tātad nosacīti agri) nogatavojušos vīnogu raža veido bagātīgu, saules, karstuma un kaisles pārpilnu buķeti:
Piesātināta, pārogļojušos liesmu krāsa, kas robežojas ar melnu violetu, aicinošs naksnīgu ziedu, bet vairāk - savvaļas ogu tumšs aromāts un izteiktas garšvielas garšā vēlreiz atgādina, cik ļoti dienvidos tapis šis vīns.
Vispirms mutē ielīst ogas, tad tās apņem garšas kārpiņas ar sparīgiem, savelkošiem tanīniem, dāvājot jau minētās garšvielas - it kā krustnagliņas, bet vairāk timiāns un estragons, kas vēlāk izgaist, pārtopot vakariņu noslēguma espresso un tabakā.
Vai ziniet - perfekts partneris manām iemīļotākajām Itālijas stila maltītēm, tām, kurās pastu papildina tikai nobriedis siers un karsēti tomāti, bet vēl vairāk - tikai jau pieminētajam Aperativo - ar dažām olīvām (starp citu, Cerignola ir slavena arī ar tām)
Un noslēgumā izaicinājums - paši itāļi bieži vien savu karti salīdzina nevis ar zābaku, bet ar… kokteiļkleitu - pamēģiniet arī jūs uz to paskatīties apgrieztā veidā un tad “papēdis un purngals” pārvērtīsies izsmalcināta vasaras tērpa lencitēs un pārējā Itālijā - piegulošā bella donnas kleitā ;)
Un Cerignola no papēža pārvietosies uz siltu “padusīti”

Posta Piano Primitivo nobaudīju un iegādājos manu draugu vīna telpā VIA VINO tepat Rīgas centrā brīnišķīgā degustācijā, bet tur vienmēr ir fantastiska, pretimnākoša gaisotne arī ikdienās, ticiet man:

http://www.laitev.lv/blogs/params/post/4412539/paradizes-pagrabu-dargumi---cantine-paradiso-vinu-degustacija-via-vino

Vairāk par šo un citiem Cantine Paradiso vīniem varat uzzināt šeit:

https://www.cantineparadiso.it/en/vini/




Jaunākie ieraksti

  • Lido Di Ostia - oāze tiem, kas ilgojas pēc saulaina siltuma
    25. maijs 2025
  • Dekadentisko pirkumu valdzinājums
    24. apr. 2025
  • Starp vasarām #5 - dabas takas vēsam pavasarim
    11. apr. 2025
  • Visīstākie svētki ikdienā - dzirkstošie vīni (un glāzes dzirkstošo vīnu baudīšanai)
    21. marts 2025
  • Starp vasarām #4 ar karstuma iedvesmotu EVERLASTING.COLOUR LEAVE-IN no Kevin Murphy
    18. marts 2025
  • Kafija…
    7. marts 2025
  • HIGH FREQUENCY - grezns pavasaris INITIO aromātā
    28. febr. 2025
Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru.